IMG 0353

Nacionalni praznik Bunjevaca „Dan Dužijance“ obilužava se nizom manifestacija još od aprila, a obuhvata i više od dvadest elemenata. Ipak, nema važnijeg i svečanijeg čina od onog koji će se desiti u nedilju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu. Nakon posvećenja kruva od novog žita u Franjevačkoj crkvi u Subatici (Crkva Svetog Mihovila) u 18 sati, uslidiće svečana povorka, te pridaja kruva pridsidnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine na centralnom gradskom trgu, te prigodan kulturno-umitnički program.

IMG 0356

Prošle godine smo „Dužijancu“ obilužili u skladu sa epidemiološkim mirama, a sada nastavljamo tamo di smo stali 2019. godine, da podilimo sa našim Bunjevcima i svim našim sugrađanima radost nakon žetvenih obaveza – ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM i naglašava:

Ovo je naš nacionalni praznik, i to ne slučajno. Dužijancu smo praktikovali na prostorima odakle smo došli pre tri i po vika, obilužavali smo je svake godine i sačuvali do danas!

IMG 0360

Prema ričima Kate Kuntić, pridsidnice Odbora za kulturu u NSBNM, „Dužijanca“ je prilika da se običaju prikažu, ali i čuvaju.

U okviru „Dužijance“ je priko 20 manifestacija, obuhvaćeno je sve što su naši Bunjevci radili od momenta kada su posijali žito, do kosidbe i pravljenja kruva od novog žita. „Dužijanca“ je proslava uspišnog završetka žetve, zafala Bogu za rodnu godinu.

IMG 0388

U svečanom defileu će učestvovati četri društva, KUD „Aleksandrovo“, KUDŽ „Bratstvo“, KPD „Jedinstvo-Eđšeg“ iz Bajmaka i GKUD „Ravangrad“ iz Sombora, a svečana povorka kreće isprid Bunjevačke matice oko 19,20 sati.

Prvo ćemo položiti vinac na spomen-bistu Blašku Rajiću, a potom se vraćamo na trg, na binu. Tamo će biti pridstavljeni svi risari koji su ove godine učestvovali u risu, slidi pridaja kruva, zatim kulturno-umitnički program, a sve će biti zaključeno „Bandašicinim kolom“ – objasnio je Antuš Romić, član Organizacionog odbora proslave „Dužijance“ i dodo da će na čelu povorke, uz bandaša i bandašicu, biti još tri bandaška para iz Sombora, Čonoplje i Svetozara Miletića.